== όροι στα Αγγλικά ==

ABS : Anti Blocking System. Σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Περιλαμβάνει αισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των τροχών και δίνουν εντολή να ελαττωθεί η πίεση πέδησης που επενεργεί σ' αυτούς όταν η ταχύτητα τους τείνει να μηδενιστεί. Σύστημα εξαιρετικά χρήσιμο, διότι εκτός του ότι δίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος (στις περισσότερες περιπτώσεις), επιτρέπει και τον έλεγχο του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα σε ολισθηρές επιφάνειες ή ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού σε καλή άσφαλτο.

ACTUATOR (Ακσουειτορ) : ενεργοποιητής, βαλβίδα

ADR (έι ντι άρ) : είναι τα αρχικά για την Ευρωπαική Συμφωνία Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ή στα Γαλλικά : Accord europeen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route

ADVANCE (Αντβανς) : προπορεία ανάφλεξης, αβάνς

AIRBAG (Αιρμπαγκ) : αερόσακος

ALUMINIUM (Αλουμινιουμ) : αλουμινένιο

ANODIZED (Ανονταιζντ) : βαμμένο χημικά, ανωδιομένο

ANTI-LAG (Aντι-λαγκ) : σύστημα mειωσης της υστέρησης του turbo, anti-λαγκ

ASC : Automatic Stability Control, σύστημα αυτόματου ελέγχου ευστάθειας του αυτοκινήτου

ASR : Auto Slip Regulation, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

AST : All Season Traction, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

BAR (Μπαρ) : μονάδα πίεσης υγρών & αέρα, μπαρ

BAS : Brake Assist System, ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος, σε περίπτωση πανικού.

BOOST (Μπουστ) : πίεση

BOOST CONTROLER (Μπουστ Κοντρολερ) : ελεγκτής πίεσης, ρυθμιστής

BUCKET (Μπακετ) : κουβάς, μπάκετ

burn out : Απότομη εκκίνηση του αυτοκινήτου από στάση, που προκαλεί σπινάρισμα των κινητήριων τροχών και... φθορά στο συμπλέκτη!

CAD : Computer Aided Design δηλ. σχεδιασμός με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

CAM : Computer Aided Manufacturing δηλ. παραγωγή με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στη βιομηχανία αυτοκινήτου και έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που τώρα πια όλα τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι γίνεται δυνατός ο υπολογισμός της αντοχής του αμαξώματος σε σύνθετες καταπονήσεις (με τη βοήθεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων), οπότε αυτό σχεδιάζεται ανάλογα, εξασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία στα υλικά κατασκευής. Επιτυγχάνεται επίσης μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια κατά την κατασκευή, καθώς όλες οι εργασίες εκτελούνται από μηχανές που ελέγχονται από υπολογιστή.

CARBON (Καρμπον) : ανθρακονήματα, κάρμπον

CARTRIGE (Καρτριτζ) : στέλεχος, καρτριτζ

CBC : Cornering Brake Control, σύστημα ελέγχου ταχύτητας του αυτοκινήτου στις στροφές, το οποίο κάνει χρήση των φρένων.

CHIP (Τσιπ) : μνήμη, τσιπ

CIRCUIT BOARD (Σιρκουιτ Μπορντ) : βάση κυκλώματος, μπορντ

DE-LIMITER (Ντι-λιμιτερ) : αντι-κόφτης χιλιομέτρων

DIN : Γερμανικό σύστημα τυποποίησης. Από τα παλαιότερα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αποτέλεσε τη βάση για πολλά εθνικά και διεθνή συστήματα προδιαγραφών. Δεν χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη έκταση όσο παλαιότερα. Τείνει να αντικατασταθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης ECE.

DOHC : double overhead camshaft - διπλός εκκεντροφόρος επικεφαλής

DOUBLE PISTON (Νταμπλ Πιστον) : διπλό έμβολο, διπλοπίστονο

DOWNPIPE (Νταουνπαιπ) : σωλήνας εξάτμισης από το turbo, νταουνπαιπ

DSC : Dynamic Stability Control, σύστημα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος σε οριακές συνθήκες.

DUMP VALVE (Νταμπ Βαλβ) : εκτονωτική βαλβίδα, σκάστρα

EBD : Electronic Brake Distribution, ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ισχύος των φρένων ανά τροχό.

ECE (μέτρηση κατανάλωσης) : H μέτρηση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου με την τυποποιημένη μέθοδο που προβλέπεται από τους Κοινοτικούς κανονισμούς. H μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μέτρηση της κατανάλωσης με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα και σε έναν τυποποιημένο «κύκλο πόλης». Οι εργαστηριακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις μετρήσεις είναι η αιτία που η κατανάλωση ECE για ένα αυτοκίνητο είναι συνήθως αρκετά μικρότερη από την κατανάλωση του ίδιου αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

EGR (exhaust gas recirculation) : Με τα αρχικά αυτά αναφερόμαστε στο σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων το οποίο έχουν πολλοί σύγχρονοι κινητήρες. Με την επανακυκλοφορία των καυσαερίων βελτιώνεται η λειτουργία του κινητήρα στις μεσαίες στροφές, αυξάνεται η ροπή και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων (ιδιαίτερα των άκαυτων υδρογονανθράκων).

electronic climate control : Hλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού, όπου ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία που επιθυμεί - ο βαθμός ψύξης, η ροή αέρα και ο εξαερισμός ελέγχονται αυτόματα από το ίδιο σύστημα

ERGAL (Εργκαλ) : ισχυρό κράμα αλουμινίου, εργκαλ

ESP : Electronic Stability Programme, σύστημα που ελέγχει και επαναφέρει την ευστάθεια του αυτοκινήτου, όταν αυτή χαθεί.

fading : Η τάση των φρένων να εξασθενούν κατόπιν συνεχούς χρήσης. Ονομάζεται "σβήσιμο", αφού τα υλικά των φρένων λόγω των φυσικών ανοχών τους, δεν χάνουν απότομα την αποτελεσματικότητά τους.

flat out (αργκό) : Το "πέρασμα" μιας στροφής με το γκάζι στο... πάτωμα.

FLY-OFF (Φλαι-οφ) : χειρόφρενο χωρίς καστάνια, φλαι οφφ

FORGED (Φορτζντ) : σφυρήλατο-ενισχυμένο

g : Σταθερά που ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας. Εκφράζει το ρυθμό αύξησης της ταχύτητας ενός σώματος όταν αυτό εκτελεί ελεύθερη πτώση. Είναι ανεξάρτητη από το βάρος, τον όγκο και το υλικό του σώματος και εξαρτάται από το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μετριέται. Η τιμή του g που χρησιμοποιείται συνήθως σε υπολογισμούς είναι 9,81 m/sec2

GASKET (Γκασκετ) : φλάντζα

HALOGEN (Χαλοτζεν) : απόγονο αέριο

handling : Ορος που αναφέρεται σε πολλά στοιχεία της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, όπως στο κράτημα, αλλά και στην αίσθηση που παίρνει ο οδηγός πίσω από το τιμόνι, καθώς και στην ευκινησία και την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου.

HANS : Head And Neck System, Σύστημα Στήριξης Κεφαλιού. Είναι σχεδιασμένο να στηρίζεται στους ώμους των οδηγών και προστατεύει το κεφάλι τους από βίαιες κινήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

HEAVY DUTY (Χεβι Ντιουτι) : βαριά εργασία, ενισχυμένο

IGNITION (Ιγκνισιον) : ανάφλεξη

INJECTION (Ιντζεκσιον) : ψεκασμός

INJECTOR (Ιντζεκτορ) : ψεκαστήρας, μπεκ

INTERCOOLER (Ιντερκουλερ) : ψυγείο αέρα, ιντερκούλερ

IRIDIUM (Ιριντιουμ) : ιρίδιο μέταλλο

ISO : το διεθνές σύστημα τυποποίησης. Είναι εξίσου έγκυρο και πλήρες όσο και το γερμανικό DIN στο οποίο είναι εξάλλου βασισμένο κατά μεγάλο μέρος.

JET-STEAM (Τζετ-στριμ) : σύστημα ενίσχυσης αναρρόφησης, διπλός κώνος

KEVLAR (Κεβλαρ) : είδος ανθρακονηματων, κέβλαρ

kgm : Χιλιογραμμόμετρο. Μονάδα μέτρησης της ροπής. Είναι η ροπή που ασκείται στο άκρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια ράβδος μήκους ενός μέτρου, όταν στο άλλο άκρο της ασκηθεί δύναμη ίση με ένα κιλό.

LAMBDA (Λαμντα) : λάμδα σένσορας, λάμδα

MAGNESIUM (Μαγκνεσιουμ) : μαγνήσιο μέταλλο, μαγνήσιο

MANAGEMENT (Μάνατζμεντ) : διαχείριση

MSR : Motor Speed Regulation, σύστημα παρακολούθησης των στροφών του κινητήρα, ικανό να μειώσει την ισχύ εφόσον απαιτηθεί από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

MULTIFUCTION (Μουλτιφανκσιον) : πολυλειτουργικό, πολλαπλό

MULTILATERAL (Μουλτιλατεραλ) : πολυμεταλλικό, σάντουιτς

park assistant : Σύστημα βοήθειας παρκαρίσματος που προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα να υπάρχει αντικείμενο στην πορεία του αυτοκινήτου. Στην εμπρός κίνηση, ή στην οπισθοπορεία, οι υπερηχητικοί αισθητήρες του συστήματος αποστέλλουν ηχητικά κύματα και υπολογίζουν την απόσταση από το αντικείμενο ανάλογα με το ηχητικό κύμα που ανακλάται

PDC : Park Distance Control, σύστημα ελέγχου απόστασης του αυτοκινήτου από κάποιο εμπόδιο, κατά το παρκάρισμα.

PLATINUM (Πλατινουμ) : πλατίνα μέταλλο

QUICKSHIFT (Κουικσιφτ) : γρήγορο πέρασμα, κοντός λεβιές

RAMPIPE (Ραμπαιπ) : αγωγός υψηλής διοχέτευσης, χωνί

RDS (radio data system) : Τα ραδιόφωνα που είναι εξοπλισμένα με αυτό τον αποκωδικοποιητή λαμβάνουν ψηφιακές πληροφορίες όπως το όνομα του προγράμματος ή τα δελτία κυκλοφορίας TMC

ROAD USE (Ρουντ Γιουζ) : τρόπος χρήσης δρόμου

ROSE-JOINTS (Ρουζ Τζοιντς) : σφαιρικοί σύνδεσμοι, μπίλιες

SAE : Το επιστημονικό σωματείο των μηχανολόγων της βιομηχανίας μεταφορικών μέσων των ΗΠΑ. Η SAE έχει θεσμοθετήσει και το ομώνυμο σύστημα προδιαγραφών και τυποποίησης (μέτρηση ισχύος, κατανάλωσης κλπ.). Το σύστημα της SAE είναι το ίδιο έγκυρο με το γερμανικό DIN και το ευρωπαϊκό ECE, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα στην Ευρώπη.

SENSOR (Σενσορ) : αισθητήρας, σένσορας

SENSORIZED (Σενσοραιζντ) : με σένσορα, σενσόρικο

SILENT-BLOCKS (Σαιλεντ-Μπλοκς) : αθόρυβοι σύνδεσμοι, συνεμπλοκ

SYNTHETIC (Συνθετικ) : συνθετικό

targa : Αμάξωμα με αφαιρούμενη σκεπή που έγινε διάσημο από την Πόρσε. Είναι παρόμοιο με το καμπριολέ μόνο που μετά την αφαίρεση της σκεπής παραμένει ένα μέρος του πλαισίου της, που έχει τη μορφή ενσωματωμένου ρολ-μπαρ από πλευρά σε πλευρά πίσω από τα καθίσματα.

TEFLON (Τεφλον) : τεφλον συνθετικό υλικό

TESTER (Τεστερ) : συσκευή ελέγχου, τεστερ

THROTTLE (Θροτλ) : πεταλούδα

THROTTLE INJECTION (Θροτλ Ιντζεκσιον) : πολλαπλό σύστημα ψεκασμού

TIMER (Ταιμερ) : χρονοδιακόπτης

TMC (traffic message channel) : H λήψη δελτίων κυκλοφορίας γίνεται από ραδιόφωνα συμβατά με TMC μέσω συστήματος RDS και είτε προβάλλονται στην οθόνη, ή αποθηκεύονται έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλούνται μετά από μία διακοπή του ταξιδιού. Αποτελούν τη βάση της δυναμικής καθοδήγησης διαδρομών του συστήματος πλοήγησης.

TPMS (tire pressure monitoring system) : Σύστημα που παρακολουθεί την πίεση ελαστικών μέσω αισθητήρων και ενεργοποιεί μια προειδοποιητική ένδειξη αν παρατηρηθεί απώλεια πίεσης

TURBINE (Τουρμπαιν) : συσκευή στροβιλισμού, τουρμπίνα

TURBO (Τούρμπο) : στροβιλιστής, τούρμπο

URETHANE (Γιουρεθειν) : πολυουρεθάνη

WASTEGATE (Γουειστγκειτ) : πόρτα διαφυγής

WATER INJECTION (Γουοτερ Ιντζεκσιον) : σύστημα εσωτερικού ψεκασμού νερού

WATER SPREY (Γουοτερ Σπρευ) : σύστημα εξωτερικού ψεκασμού νερού

XENON (Ζινον) : ξένον αλογόνο, αέριο ξένον